EVENIMENTProiectePublicitate

”CREATING THE BASIS FOR COEXISTENCE, RESPECT AND COOPERATION” – un proiect realizat de echipa noastră!

 În perioada septembrie 2018 – august 2020, Școala Gimnazială Grozești – Mehedinți va  implementa proiectul CREATING THE BASIS FOR COEXISTENCE, RESPECT AND COOPERATION, contract număr 2018-1-RO01-KA229-049097_1, finanțat de UE prin Programul Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – derulat în calitate de coordonator, alături de Hristo Botev Primery School Sliven –  Bulgaria, GYMNASIUM KERAMOTIS – Grecia, Istituto Comprensivo Lombardo Radice Caltanissetta -Italia, Cenap Sahabettin Ilkokulu Kadikoy – Turcia.

Scopul proiectului este de a cunoaște și de a studia tradițiile, obiceiurile și stilul de viață al țărilor implicate. Urmând acest proces, sperăm să înțelegem aspectele care ne leagă sau ne diferențiază. Cunoscând identitățile culturale, considerăm că vom crea baza pentru coexistență, respect și cooperare între oameni.

Școlile noastre se confruntă cu diferite provocări sociale – elevi cu părinții plecați la muncă, în străinătate, elevi cu părinții separați, elevi orfani sau chiar elevi proveniți din familii sărace. Astfel că, prin implementarea acestui program, sperăm să înțelegem elevii, în timp ce le îmbogățim competențele culturale, pentru a învăța să trăiască armonios într-o europă unită. Vrem să descoperim ceea ce îi face să fie unici și atât de asemănători în același timp, să îi încurajăm în activitățile comune și, în final, să le oferim posibilitatea de a-și folosi creativitatea, de a stimula încrederea și entuziasmul lor. Vom mai încerca să restaurăm atmosfera armonioasă și lucrativă de deschidere, respect, toleranță și apreciere în șolile noastre, astfel încât respectul elevilor față de profesori să crească semnificativ.

În consecință, este vorba despre aducerea împreună a elevilor și profesorilor din diferite culturi, care se confruntă cu diferite provocări, pentru a crea o comunitate europeană puternică și coerentă în care toți membrii să se simtă apreciați de ceilalți.

Cum intenționăm să facem acest lucru? În timpul acestui program, elevii vor deveni profesori. Ei vor pregăti cursuri și materiale pentru fiecare schimb în cadrul proiectului.

Activitățile proiectului, în ansamblu, se referă la abordarea diversității și promovarea asumării de valori comune, egalitate, nediscriminare și incluziune socială, iar la final sperăm că vom reuși să obținem creșterea motivării elevilor, o mai bună înțelegere a patrimoniului cultural european, îmbunătățirea competențelor lingvistice și a gândirii critice, creșterea încrederii în sine, dobândirea valorilor de toleranță și de acceptare, și să realizăm colecții de legende, de cântece, mape cu planuri de lecție, realizate din creațiile elevilor, colecții de prezentări ale țărilor, ale școlilor partenere, mape istorice, geografice, mărturii ale elevilor sub formă de calendare digitale, ghid pentru bune practici.

Prima întâlnire este în plină desfășurare (27 ianuarie – 02 februarie 2019)., Timp de cinci zile, elevii școlii noastre, alături de elevii partenerilor, sunt implicați în diferite activități educaționale și culturale, tema acestei mobilități fiind ”Legături istorice și muzicale” și având ca obiective: extinderea orizonturilor culturale ale elevilor cu scopul de a tolera mai mult diferențele culturale; informarea elevilor despre sistemele educaționale și cunoașterea țărilor participante, contactul cu cultura românească, crearea de relații de prietenie și schimbarea de opinii, dezvoltarea responsabilităților și a competențelor organizaționale a elevilor proveniti din Romania; cunoașterea limbii române și îmbunătățirea relațiilor student-profesor prin participarea la acțiuni comune.

În prima zi a mobilității, desfășurată în data de 28 ianuarie, întreaga comunitate apartinand localitatii Cîrceni-Grozești (părinți, elevi, membri și reprezentanți ai comunității) a fost gazda celor 16 elevi (4 elevi din fiecare ţară) și a celor 14 profesori, ce provin din Grecia, Turcia, Italia şi Bulgaria. În această zi, elevii școlii noastre au pregătit momente artistice, un scurt curs de comunicare în limba română în care au integrat corespondenţa unor expresii sau cuvinte din limbile partenerilor, şi, de altfel, au participat la ateliere și prezentări organizate de elevii şi profesorii care ne-au fost oaspeţi, seara finalizându-se la un restaurant cu specific grecesc. De altfel, am avut alături de noi, un meşter popular din localitatea Cârceni care a arătat cum se face o lingură de lemn, iar copiii nu au pierdut ocazia de a se juca în zăpadă.

A doua zi gazdele noastre au participat la un atelier de pictură, desfăşurat în cadrul Muzeului de Artă, din Craiova şi au luat contact cu arta românească, vizitând acest muzeu. După un prânz tradiţional românesc, elevii și profesorii implicati în parteneriat au avut primul contact cu istoria poporului român, în cadrul vizitei de la Muzeul Olteniei – secţia de Istorie și Arheologie, iar seara a fost finalizată alături de câştigătorul MasterChef din 2015.

În a treia zi, se va lua contact cu Arhitectura Populară Românească, în cadrul Muzeului de la Curtişoara, iar după un pranz tradiţional gorjenesc vom asista la un miniconcert de muzică, oferit de elevii Liceului ”Constantin Brăiloiu” – Târgu Jiu.

În a patra zi, vom participa la un atelier de creaţie, oferit de Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi vom lua contact cu influenţa romană, în spaţiul romano-danubiano-pontic. 

În ultima zi a mobilităţii, partenerii vor fi gazdele Muzeului Olteniei – Secţia de Ştiinţe ale Naturii și Secţia de Etnografie – Casa Băniei, acolo unde vor observa modul de viaţă românesc, însă vor învăţa şi despre flora şi fauna locului, prânzul fiind rezervat bucătăriei turceşti. Ziua se va încheia într-un cadu festiv.

Galerie foto: aici

Pentru informații suplimentare vă invităm să-l contactați pe:

Felix Godeanu, Director Școala Gimnazială Grozești, e-mail: ficgod@gmail.com.