Marșul „Împreună pentru Calea Eroilor” organizat de Grupul Civic Gorj, la Târgu Jiu, a adunat peste 70 de persoane care cer Primăriei Târgu Jiu să își îndeplinească urgent obligațiile, pe care aceasta le are în raport cu dosarul de candidatură UNESCO a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, obligații întârziate nepermis de mult din cauza intereselor imobiliare de pe Calea Eroilor: finalizarea în condiții optime a primului tronson de modernizare a Căii Eroilor (str. Popa Șapcă – str. Mărășești), actualizarea Planului Urbanistic General, a Planului Urbanistic Zonal, restaurarea Podului „Ferdinand I”, alocarea fondurilor necesare pentru restaurarea operelor ce compun Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” informează MAGAZIN CRITIC.
Acțiunea a început în fața Primăriei Târgu Jiu, grupul deplasându-se spre Poarta Sărutului, apoi pe Calea Eroilor pe o porțiune unde circulația persoanelor este permisă. Restul străzii este un șantier, de mai bine de 30 de luni.
Solicitările celor care au manifestat la Târgu Jiu, la inițiativa Grupului Civic Gorj, în semn de protest față de modul dezastruos în care sunt realizate lucrările de modernizare și reabilitare a Căii Eroilor, calitatea acestora și termenul de execuție prelungit, lucrările trebuind să fie finalizate în anul 2020, se regăsesc într-un memoriu pe care organizatorii marșului îl vor trimite instituțiilor naționale și instituțiilor de cultură abilitate.
Marinela Strîmbulescu, coord. Grupul Civic Gorj: Primăria Târgu Jiu este depășită de situația problemei Brâncuși
„Este nevoie de o strategie coerentă, se arată în documentul semnat de participanții la Marșul „Împreună pentru Calea Eroilor”, care să plaseze în centrul de dezvoltare al municipiului Târgu Jiu și al Gorjului, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”! Primăria Târgu Jiu este depășită de situația problemei Brâncuși, dar ține la distanță instituțiile și specialiștii statului român pentru a mulțumi niște grupuri de interese, cu încălcarea gravă a legii privind protejarea monumentelor istorice”, a declarat Marinela Strîmbulescu, unul dintre organizatori.
În Memoriul semnat în urma desfășurării marșului de la Târgu Jiu, se mai solicită și consultarea în toate deciziile care privesc Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de către Primăria Târgu Jiu cu principalele instituții culturale ale statului român care se ocupă de problematica Brâncuși și a specialiștilor și experților atestați de Ministerul Culturii: Institutul Național al Patrimoniului, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși, Ministerul Culturii, Comisia pentru Monumente Istorice, dar și publicarea caietului de sarcini cu documentele aferente care face obiectul licitației pentru proiectul Modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” – Etapa I, pe site-ul Primăriei Târgu Jiu.
Riscul ca Ansamblul Monumental Calea Eroilor să nu mai fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO este mare!
Un alt organizator al evenimentului desfășurat la Târgu Jiu, profesorul Andrei Popete Pătrașcu, vorbește despre respectarea obligațiilor donatarului, Primăria Târgu Jiu, din actul de donație prin care Arethia Tătărescu, în numele Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, a „dăruit” orașului Târgu Jiu operele sculptorului Constantin Brâncuși. „Cerem Primăriei Municipiului Târgu Jiu să își asume textul documentului, semnat în anul 1937, de Arethia Tătărescu și să acționeze ca atare”, a declarat istoricul gorjean.
„Ca urmare a celor prezentate în Memoriul pentru „Calea Eroilor”, acest ansamblu monumental, obiectiv cultural național și de patrimoniu European, riscă să nu mai fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este momentul ca târgujienii să dea un semnal despre ce doresc pentru orașul nostru. Ne aflăm în proximitatea unui moment istoric pe care doar niște iresponsabili nu l-ar putea înțelege, includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se arată într-unul din comunicatele Grupului Civic Gorj și transmise de redacția MAGAZIN CRITIC.